Utolsó remény állatok ezreinek

A PCAS 2000-től működik...
2010-től ment "halálsorokról"

A PCAS-ről röviden

Az állatok csodálatos lények. Bármilyen megváltozott körülményhez fantasztikusan tudnak alkalmazkodni és soha nem néznek hátra.

A PCAS fő tevékenysége a gyepmesteri telepekre bekerülő állatok mentése, de természetesen nem csak kutyákkal foglalkozunk. Gyakran előfordul, hogy sérült cicáknak segítünk, de mentünk madarakat, hüllőket, és ha szükséges – más szervezetekkel együttműködve – vadállatokat és haszonállatokat is. Utóbbi kettő sajnos elég bonyolult a hatályos jogi környezet és infrastrukturális háttér különbözősége miatt!

2000 novemberében alapítottam meg a szervezetet és azóta is a vezetője vagyok. Természetgyógyászként sok alternatív eljárást alkalmazok a rehabilitáció során. Több száz állatot gyógyítottam az évek során. Állandóan úton vagyunk, ha esik, ha fúj. Nincs megállás! Mindig itt vagyunk, ahol szükség van ránk. Folyamatosan dolgozok mentett állatokkal. Vegán vagyok és igyekszem állatkísérletektől mentes életet élni. Ugyan a gyengém az öreg és elesett állat, de mentésnél, természetesen, sosem válogatunk.

Vidra Betty a PCAS alapító vezetője

Bankszámlaszám: PCAS Állatmentő Egyesület 68800099-11083030-00000000  
Euro számlaszám: PCAS Állatmentő Egyesület HU39 12042816-01665254-00200005

A PCAS
azokért, akik nem tudnak szót emelni magukért

Szívügyünk a súlyosan sérült állatok mentése

Az évek alatt igen magas számú sérült-, hiányzó végtagú, gerincsérült, lebénult, vak és egyéb testi fogyatékkal rendelkező, elsőre talán esélytelennek tűnő állatnak adtunk lehetőséget, hogy adott esetben számtalan műtétet követően, rehabilitáció után sikeresen tudjon beilleszkedni, és teljes, társallathoz méltó életet tudjon élni.

Minden egyes esettel váltunk mi magunk is egyre tapasztaltabbá, gyakorlatiasabbá. Volt, hogy az orvosaink is csodálkozva álltak egy-egy védencünk felett és csodával közel azonos szinten tekintettek gyógyulásukra. Hisszük és valljuk, hogy a traumás helyzetben lévő állatoknak mi vagyunk a hangja és az esélye arra, hogy ne az életük elvétele legyen az egyetlen lehetőség. Ameddig nem képesek újra kommunikálni és kifejezni az élethez való ragaszkodásukat, addig nekünk kell ezt megtennünk helyettük és képviselni a jogukat az élethez.

Emellett folyamatosan dolgozunk mentési-, felvilágosítási- és tapasztalatgyűjtési céllal Kelet-Magyarország mélyszegénységgel súlytott és kóbor kutyák számát tekintve kiemelkedően infektált területein is. Az eredmények területenként bár eltérőek, de a folyamatos jelenlétünknek köszönhetően mégis pozitív irányba látszik elmozdulni. 

#közadat

01.

— A PCAS küldetése

A PCAS Állatmentő Egyesület a gyepmesteri telepekről mentő szervezet.
Szívügyünk a gyepmesteri telepek – jelenleg jogszabályok alapján – legalizált rendszerének átformálása,
mert a gyilkolás nem megoldás! 
#gyepmesteri telepek

02.

— A PCAS jövőképe

NEMET MONDUNK a gyepmesteri (sintér) telepek elavult rendszerére!
Állatvédelmi szemléletű, prevenciós megoldásokat alkalmazó telepeket alakítsanak ki ezek helyett! A gyilkolásokra költött összegeket költsék ivartalanításra és a felelőtlen, visszaeső gondatlan állattartókra szabják ki a megérdemelt bírságokat! 

03.

— Sikereink

Magyarországon vannak már állatvédők által működtetett állatbarát gyepmesteri telepek is! Ez lenne a követendő példa mindenhol az országban! ( pl: Tatabánya, Kecskemét, Ajka, Tiszafüred, Budapest Illatos út)

2018-ban belefogtunk egy nagy projektbe, elindítottuk petíciónkat, mely itt megtekinthető és még aláírható:
Sintér reform 2018 – A gyepmesteri telepek törvényi szabályozásáért
#petíció

Vannak, akiknek mi vagyunk az utolsó esélye

Láttunk már mindent. Ismerjük ennek az „iparágnak” minden mélységét, kibúvóját.
A homokba dugott fejeket, becsukott szemeket, befogott füleket és szájakat. 

Az összes kifogást, hallottuk már…

….csak a halálsikolyokat nem hallja meg senki, a könyörgő tekinteteket nem látja meg senki ezeken a halálsorokon, már pedig ezek a kutyák mind tudják mi vár rájuk.  Sokszor állnak ott megtörve, beletörődve, várva a véget.
Egyesek közülük reményt látva a szabadulásra egy-egy megjelenő személy jelenlétében bármit megtennének azért, hogy ő legyen az, akit kivisznek innen…
… és vannak, akiket még csak észre sem vesznek  minket.
Ők már meghaltak lélekben, csendben egyedül, kínok között.
Mi mentjük meg őket arról a helyről, ami sírhelyükké válna, ahol, ha eljön az idő és a megváltó halál, maguktól adják fel orvosi ellátás híjján.
Van, akiknek mi vagyunk az utolsó esélye, van akikért pedig már hiába megyünk vissza, 
csak az üres kennelt találjuk… és az emlékét a szívünkben…

Beszédes számaink

20+

prevenciós program

10e+

megmentett állat

10+

"gyepin" nincs altatás már

170+

állatot gondozunk folyamatosan

26

begyűjtő helyről mentünk

4e+

kilómétert utazunk havonta

MIért vállaltunk felelősséget?

A gyepmesteri telepek működésének megreformálásáért

A gyepmesteri telepek működésének/működtetésének feltérképezése érdekében – mivel erről nem áll rendelkezésre hivatalos nyilvántartás – Magyarország összes települését megkérdezzük a kóbor állatok kezelésének témakörében.

Súlyosan sérült állatok mentése balesetekből/bántalmazásból

Bátran felvállaljuk, hogy minden esetben megpróbáljuk, és az utolsót is megpróbáljuk, amíg esély van, mégha csekély is a felépülésre. Valljuk, hogy a fájdalom önmagában nem ok az élet elvételére, hiszen minden sérülés, baleset fájdalommal jár.

Súlyosan sérült állatok testi és lelki rehabilitációja

Mely során alternatív terápiákat alkalmazunk a mielőbbi gyógyulásuk érdekében. Ezen kívül a háttérben komoly erőfeszítéseket teszünk a hathatós és működő megelőző módszerek kialakításáért.

Az ivartalanítás általános elterjesztéséért a köztudatban

Gyakran tárgyalunk önkormányzatokkal. Igyekszünk rávílágítani az önkormányzatok hathatós fellépésének a fontosságára a gondatlan állattartókkal szemben a hosszútávon is fenntartható pozitív eredmények érdekében.

 

Prevenciós programok rendszeres szervezéséért

A prevenciós programok keretein belül igyekszünk mindazokat a módszereket, szabályokat megismertetni a lakossággal, melyek a felelős állattartás elengedhetetlen részeit kellene, hogy képezzék.

Rehabilitált állataink gazdásításáért

Sokszor tűnik úgy, hogy egy megkínzott, bizalmát vesztett állat soha többé nem lesz már képes beilleszkedni egy család életébe. De a szeretet, a hozzáértő gondoskodás, és az állatok csodálatos jelleme mindig eredményre vezet.